marți, 19 august 2014

OnePlus One Review - cat de bun este?

   
     Acum ceva timp a fost anuntat One, primul telefon facut de noua infiintata companie chineza OnePlus. Aceasta companie era formata din oameni ce plecasera de la Oppo, o firma destul de cunoscuta pe piata de Blu-Ray playere, dar si pe cea de telefoane. Ce promiteau cei de la OnePlus? Un flagship killer. Multi au promis asta... A reusit totusi OnePlus sa se tina de promisiune?

     In primul rand trebuie sa va spun ca daca vreti sa cumparati acest telefon imediat, nu prea puteti. Aveti nevoie de o invitatie. Aceasta nu mai e asa greu de obtinut cum era acum cateva luni, insa inca este necesara. Cand voi primi si eu, voi face un concurs pe acest blog.

    Sa incepem totusi. In primul rand, telefonul arata uimitor. Eu am cumparat versiunea de 64 GB care vine cu un spate negru ce are o textura interesanta ce permite ca telefonul sa nu alunece din mana. De asemenea nici nu ai cum sa-ti dai seama ca e plastic. Din pacate este destul de sensibil la zgarieturi. Iar dupa aproape o luna de utilizare, din anumite unghiuri, zgarieturile se pot vedea destul de urat. Eu unul nu am folosit nici o protectie pentru telefon, deoarece am grija de el si nu am avut nevoie la vechile mele telefoane. Insa la acesta pare ca este neaparat nevoie de asa ceva. Tot pe partea din spate avem camera, doua flash-uri si un microfon. Pe partea frontala avem ecranul, camera din fata, difuzorul pentru convorbiri, niste senzori si cele 3 butoane touch. Pe partea de sus avem un microfon si jack-ul pentru casti. Pe partea de jos avem 2 difuzoare, un microfon si mufa micro usb. Pe partea din stanga cele 2 butoane pentru volum. Iar pe partea din dreapta, butonul de deblocare/pornire/oprire.

     Sa trecem la specificatiile acestui telefon. Procesorul telefonului este Qualcomm Snapdragon 801, care la momentul actual este cel mai bun procesor. Functioneaza la o frecventa de 2,5 Ghz. Pe partea de video intalnim un Adreno 330. Telefonul are 3 GB de RAM. Deci pe partea de performanta chiar nu ar trebui sa fie nici o problema. Nu am intampinat nici o incetinire in jocuri/ programe sau in functionare. Am reusit sa iau un scor de 38313 in AnTuTu. Disply-ul are 5,5 inch ceea ce poate parea mare pentru multi. Eu am avut inainte un Samsung Galaxy S3 care avea 4,8 inch si pot sa va spun ca nu am simtit vreo diferenta prea mare. Eu am si degetele destul de lungi si pot opera telefonul cu o singura mana, pentru altii s-ar putea sa fie o problema, dar oricum va garantez ca este foarte confortabil. Ecranul este 1080p si are in jur de 400 dpi. Totul se vede foarte frumos pe el, culorile sunt ok si pot fi setate in functie de dorintele fiecaruia. Totusi am trecut la LCD de la AMOLED, iar diferenta e destul de vizibila. Nu se compara cu frumusetea AMOLED-ului, insa pentru majoritatea nu va fi o problema. O mica problema totusi este pata galbena. Ce este pata galbena? Nu am inteles nici eu prea bine. Dar la unele dispozitive, in partea de jos a display-ului se poate observa ca este un fel de pata galbena, ceea ce face partea de jos sa aibe culori mai calde. Nu e deranjant si nici observabil si din cate am inteles dispare in timp, problema fiind ca lipiciul nu este uscat in acea zona, iar daca va fi lasat in razele soarelui, cu timpul va disparea. Camera frontala are 5MP, din pacate si aici este o problema pe care am sesizat-o destul de tarziu. Camera frontala filmeaza la maximum 720p. Mi-as fi dorit sa fie 1080p, insa nu este. Butoanele touch, care sunt intr-un fel fizice, adica nu sunt pe ecran sunt destul de responsive. Iluminatul lor este cam slab, dar nu pare a fi o problema prea mare. Daca nu sunteti fanul butoanelor fizice, puteti oricand sa optati pentru cele de pe ecran. Exista o optiune in setari ce opreste functionarea celor fizice si le pune pe cele de pe ecran. Cele 2 difuzoare de jos sunt destul de puternice. Din pacate nu va ganditi ca daca sunt 2 inseamna ca sunt stereo. Sunt defapt 2 difuzoare mono ce functioneaza impreuna. Camera din spate are 13MP si filmeaza 4k. Poate filma de asemenea si 1080p 60 fps si 720p 120 fps pentru cei ce vor sa filmeze slow motion. Pozele si filmarile sunt OK cu ambele camere. Nu sunt cele mai bune de pe piata, dar sunt printre cele mai bune. Telefonul se gaseste in versiunile de 16GB si 64GB. O recomand pe cea de 64GB, pentru ca telefonul nu are suport de card SD. Capacul din spate se poate scoate si inlocui cu altul nou, din pacate totusi, bateria nu se poate scoate. Cam atat pe partea de hardware.

    Telefonul ruleaza Cyanogenmod 11S. Pentru cei ce nu stiu, acesta este un fel de android cu imbunatatiri. Versiunea de android ce sta la baza lui este 4.4.4, care este si ultima. Telefonul pare sa primeasca update-uri lunar cu functii noi si rezolvari de bug-uri. S-a promis un suport de minim 2 ani. Despre soft nu prea am ce spune... primiti tot ce ati primi cu Android 4.4.4 plus alte functionalitati. Sa ne uitam putin la acestea. In primul rand personalizare. Aveti acces la un magazin cu destul de multe teme, unele gratis, unele care costa. Puteti schimba stilul, icon-urile, font-urile, wallpaper-ele, animatia de boot si sunetele. De asemenea sunt anumite gesturi. Cum ar fi daca desenati un cerc pe ecran cand acesta este stins se va porni camera, daca desenati un v, va porni lanterna, daca desenati semnul de pauza, va porni sau se va pune pe pauza muzica, daca desenati o sageata in stanga/dreapta se va trece la melodia precedenta/urmatoare, daca apasati de 2 ori pe ecran se va debloca si daca apasati de 2 ori pe bara de sus se va bloca. Toate acesta pot fi activate/dezactivate din meniu. Alt lucru care l-am gasit interesant este pe partea de Privacy. Privacy Guard va da posibilitatea sa blocati accesul aplicatiilor la unele lucruri. De exemplu downloadati un joc din store si el cere acces la contacte, ceea ce pare anormal. Cu ajutorul Privacy Guard, ii puteti bloca accesul la contacte. Foarte interesant. De asemenea si WhisperPush, care va ajuta sa encriptati SMS-urile. Din pacate, trebuie ca si cel caruia ii trimiteti mesaj sa aiba Cyanogenmod. Aveti o aplicatie numita AudioFX cu care puteti ajusta partea audio. Interesant este si Screencast, o aplicatie cu care puteti inregistra video de la telefon si audio de la microfonul telefonului, pentru tutoriale si jocuri.

     Cam atat este de spus despre acest telefon. Intrebarea finala este... merita? Da, 100%. M-ati putea intreba, pai de ce? Nu pare mai special ca un Galaxy S5. Intr-adevar, asa este, insa nu v-am spus inca pretul. Telefonul, in versiunea de 64GB costa doar 350$. Wow.

Pro:
-specificatii de top
-pretul
-partea de software

Contra:
-camera frontala filmeaza doar 720p
-spatele se zgarie usor
-lipsa MicroSD
-bateria nu se poate scoate
-"pata galbena"
-trebuie sa ai o invitatie pentru a-l cumpara
-difuzoarele, desi sunt 2, nu sunt stereo

Nota finala: 8,5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu