luni, 25 august 2014

Internetul si efectele lui asupra tanarului

     Cat mancam linistit ceva dulce, astazi, la radio, am auzit vocea unui asa zis expert, care, la fel ca multi, multi altii, a inceput sa zica el, ca domnule, internetul e rau si daca esti tanar si il folosesti, cel mai probabil esti un retardat.
     Mi s-a luat de "expertii" de peste tot, asa ca m-am hotarat sa scriu si viziunea mea asupra acestui lucru, eu fiind un tanar care foloseste internetul.
     In primul rand, ca sa scap de chestia asta. Daca nu esti tanar/copil, nu poti fi expert in psihologia tinerilor/copiilor. Odata ajuns adult, mintea ti se intuneca si nu mai intelegi copiii, oricat de expert te-ai considera in acest lucru.
     Si acum... internetul, aceasta boala a secolului, ce ii infecteaza pe toti tinerii si ii face niste prosti. Ei bine, iarta-ma ca te sochez, cititorule ce te consideri adult, dar internetul nu este o boala, asa cum vezi peste tot. Ci chiar un antidot la o boala.
     Peste tot poti gasi articole, in care specialistii calca internetul in picioare. Dar unde sunt articolele in care sunt prezentate partile bune? Nu prea sunt, adica sunt, dar foarte putine.
     De ce zic ca internetul e un antidot pentru unii. Pai, specialistii, in gandirea lor impecabila, spun ca tanarul devine antisocial din cauza internetului. Nu am vazut pe nimeni care sa gandeasca in urmatorul fel: poate copilul are dificultati sa se integreze din cine stie ce motiv, fara a fi implicat internetul. Cand intervine internetul in aceasta poveste? Cand copilul e izolat, suparat, da de internet. Ce devine internetul pentru el? O cale de scapare, o lume in care nimeni nu-l critica, in care poate fi acceptat. De asemenea, pentru tanarul care isi doreste, dar nu poate avea ceva, poate gasi acel ceva pe internet.
     Deci dragi specialisti, problema nu este internetul. Ci lumea in care traim. Daca tanarul nu ar fi inconjurat de rautate (rautatea care este nascuta din rautate la randul ei) si trimis la margine, culmea de cele mai multe ori pentru ca este exceptional, nu ar mai avea probleme si nu s-ar mai retrage in lumea pe care el o vede ca salvatoare numita internet. Daca tanarul ar avea posibilitatea sa nu fie ingradit de posibilitati si reguli stupide, nu ar mai vrea sa evadeze in lumea in care este liber, numita internet.
     Internetul a aparut pentru a ne ajuta sa mentinem pasul cu evolutia. Fara internet, lumea noastra nu ar putea evolua, deoarece a devenit o mare parte din ceea ce suntem noi in viata de zi cu zi. Nu trebuie sa-l respingem, nu trebuie sa ne intoarcem in epoca de piatra, trebuie sa evoluam. Nu internetul este rau, ci omul. Cauza nu este internetul, ci este o rezolvare temporara a unor probleme, o lume in care tanarul pe care specialistii il considera retardat (si astfel ajunge, in mod ironic, la internet) se poate adaposti, pana lumea reala ii va oferi posibilitatea sa isi realizeze visele, sa fie in siguranta.
     In final, dragi specialisti, adulti, cititori. Haideti sa nu mai dam vina pe internet, care are atat de multe plusuri. Sa nu respingem internetul, ci rautatea oamenilor. O zi buna tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu